I er sikkert mange, der allerede har haft flere frostnætter og er begyndt at tænke på, hvordan I skal vinteropbevare jeres planter. Nogle af jer har måske ikke haft en frostnat endnu. Men nu er jeg i hvert fald begyndt at forberede mig og har flyttet mine mest følsomme planter indenfor. Andre må vente et stykke tid endnu.

Alle de planter, der skal vinteropbevares, mellemlander altid i drivhuset eller udestuen. Der skal de stå så længe som muligt, da planter bedst kan lide at få det lys, der stadig er. Citrustræer og mine figentræer er de mest følsomme over for frost, de kan slet ikke tåle minusgrader. Oliventræer tåler derimod ned til minus 10 grader, så de kan stå ude et stykke tid endnu.
Derefter vinteropbevarer jeg på forskellige måder, dels i garagen, frostfrit under en vækstlampe, dels i udestuen på flamingo. Jeg tager hensyn til planternes forskellige behov og følsomhed.
Garagen, frostfrit med vækstlampe
- Citrustræer
Garagen, frostfrit uden vækstlampe
- Figentræer
- Pelargonier

Vækstlampen er tændt ca. 14 timer i døgnet. Jeg bruger denne lampe:
Plantepære Vinter, LED-lampe til overvintring af blomstrende planter og middelhavsplanter ved lav temperatur.
Udestuen, på flamingo og med bobleplast
- Oliventræer
- Rosmarin
- Eukalyptus
- Buksbom i potte
I udestuen lægger jeg 5 cm tykke flamingoplader længst ind mod huset, som jeg stiller mine planter på for at beskytte dem mod kulden nedefra. Derefter vikler jeg bobleplast rundt om alle potterne, for det er især rødderne, der skal beskyttes. Her klarer planterne sig fint hele vinteren.
Buksbommen, som jeg har haft i potter, skal også overvintre her, da potterne, de står i, er for små til, at jeg tør risikere at lade dem stå ude hele vinteren. Havde jeg haft større potter til dem, havde det ikke været noget problem for dem at stå ude om vinteren her i det sydlige Sverige. Men i de nordligere egne skal de tages ind, som jeg gør.

I vores udestue er der minusgrader i de koldeste perioder. Jeg tilfører ingen varme, men lader flamingoen og bobleplasten tage sig af planterne.
Men hvordan vander jeg så? I garagen ca. 1 gang om måneden og i udestuen med nogenlunde samme interval. Jeg holder bare lidt mere styr på temperaturen i udestuen, hvor der i perioder kan blive varmt, når solen står på, så det er vigtigt at se til planterne oftere. Mærk med fingrene, og se på bladene!
Skriv et svar