Der sker noget inde i mig, når jeg står med beskærersaksen og leder efter fine, små skud at tage som stiklinger. At lede efter skud, der vil få de bedste forudsætninger for at slå rod og give mig en ny plante i en nær fremtid. Det er virkelig supersjovt at tage stiklinger, og jeg får lyst til at lave flere planter. Det er relativt let, og i dag vil jeg viser jer mine stikling-favoritter.

Mit første minde med stiklinger er fra min mormors køkken. Der stod altid stiklinger i køkkenvinduet, nogle gange pelargonier, nogle gange hibiscus eller elefantfod. Men det er først for et par år siden, jeg selv er begyndt at tage stiklinger mere regelmæssigt og fandt glæden ved det. Så i dag får I mine absolut bedste tips til at at tage stiklinger.

Sådan tager du stiklinger:
- Det er strengt forbudt at bruge saks. Brug en skarp kniv, når du skærer skuddet fra moderplanten. Hvis du bruger en saks, er der stor risiko for, at du tilstopper de små rør inde i stilken, som transporterer vand.
- Tag et ca. 7-10 cm langt skud.
- Fjern alle blade på stilken bortset fra toppen. Lad ca. 1-2 bladpar sidde.
- Klip halvdelen af de blade, du har ladet sidde. Det nedsætter behovet for vandtilførsel, og skuddet kan koncentrere sig om at danne rødder i stedet.
- Pelargonier, figner og hibiscus danner let rødder i vand. Så gør du præcis som ovenfor, men sætter skuddet i et glas vand. Når der er dannet rødder, planter du om i almindelig plantejord.
- Buksbom, hortensia og kæmpeverbena danner bedst rødder, hvis du sætter dem direkte i jorden eller i en tørvebriket.

Det er som sagt virkelig sjovt at tage stiklinger, og jeg prøver mig frem hele tiden. Nogle gange lykkes det, nogle gange gør det ikke. Men sådan er det jo med alt i haven. Jeg kan godt lide at se, hvordan noget, jeg selv har plejet og passet fra første dag, med tiden bliver til en stor, flot plante. Det er min tegnebog også glad for!
Vil du se, hvordan jeg tager stiklinger af figen – så finder du det her, og hvordan jeg gør med kæmpeverbena – så finder du det her.

Skriv et svar