Nogle bruger småsten og dekorationssten i alle mulige farver for at dække jorden, både i bedene og i potter. Jeg har altid haft en forkærlighed for at bruge dækbark eller pinjebark som jordække, særligt i potter. Det har mange fordele.

Som jeg mange gange har fortalt om, bor jeg både blæsende og solrigt, og det store problem, når man dyrker i potter, er at jorden hurtigt tørrer ud. Det har jeg i et par år prøvet at forhindre på forskellige måder. Dels ved at samplante og ikke have så meget bar jord i mine potter, dels ved at dække jorden med pinjebark eller dækbark.

Dækbark reducerer især behovet for vanding, men det er naturligvis også dekorativt. Det består af bark, primært fra gran og fyr, et restprodukt, som jeg gerne udnytter hjemme i min have. Jeg satser altid på denne lidt grovere type, så holder den bedre, synes jeg. Man regner med, at den holder cirka 5 år, og så må man fylde op med nyt.

En anden egenskab, dækbarken har, og som jeg synes er et stort plus, er at den også isolerer en anelse mod kulden, der kommer snigende om efteråret. Så derfor sørger jeg for, at især oliventræerne og rosmarinen, som jeg overvintrer, har et godt lag dækbark eller pinjebark, når efteråret nærmer sig. Vil du også spare lidt arbejde, så sørg for at dække jorden på en eller anden måde. Pinjebarken er min favorit, men du har måske en anden?

Jeg bruger kogler – både pinje-, fyr- og grankogler.