
Denne dag bliver en af dem, jeg vil tænke tilbage på! Foråret har virkelig været helt vidunderligt, børnene er glade og vi har haft gode venner på besøg. De første forårsdage hernede i det sydlige Sverige har været helt eventyrlige. For det er noget specielt, når man ser, at temperaturen i udestuen begynder at nærme sig 20 grader. Eller når man kan gå rundt i haven i en fleecetrøje i stedet for vinterjakke.
Som prikken over i’et havde jeg også bagt nogle fastelavnsboller til kaffen. For fastelavnsboller er noget af det bedste, jeg ved. Der er jo utallige opskrifter og typer af fastelavnsboller (og måder at spise dem på), men i årenes løb har jeg brugt denne opskrift, som jeg har fundet i Jennys madblog.

Fastelavnsboller
Boller:
50 g gær
175 g smør
5 dl mælk
2 dl sukker
1 nip salt
1 tsk. stødt kardemomme
ca. 13-15 dl hvedemel
Fyld:
Marcipan + nogle spsk. fløde
Ca. 8 dl. pisket fløde (+ evt. vaniljesukker)
Sådan gør du:
- Smuldr gæren i en skål og tilsæt kardemomme.
- Smelt smørret i en kasserolle, hæld mælken i og varm det op til 37 grader. Rør lidt væske i gæren og rør rundt, til gæren er helt opløst. Rør derefter resten af væsken i.
- Tilsæt sukker, salt og melet lidt ad gangen under æltning. Ælt så meget af melet i, at dejen slipper skålen og bliver smidig. Ælt dejen i 15 minutter (gerne på maskine). Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i ca. 30-40 minutter.
- Vend dejen ud på et melet bord og del den i to dele. Der bliver cirka 10 boller af hver del. Form dejen til boller og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve i yderligere 50-60 minutter (til dobbelt størrelse).
- Opvarm ovnen til 225 grader, og bag bollerne i ca. 10 minutter, eller til de er gyldne. Lad bollerne køle af på en bagerist.
- Imens piskes fløden stiv. Flødeskummet kan sødes med nogle spsk. sukker eller vaniljesukker.
- Skær et låg af bollerne.
- Rør marcipanen sammen med lidt fløde. Fyld lidt marcipanmasse i bollerne.
- Sprøjt flødeskum på og læk låget på. Til sidst pudres bollerne med flormelis.

Det er snasket og lækkert. Og det med at man spiser fastelavnsboller på forskellige måder har nogle i vores familie bidt mærke i. For hos den yngre generation er det hamburger-varianten, der hitter!

Skriv et svar