For at få det bedst mulige resultat, når man skal opføre en udestue, er det vigtigt lige fra starten af planlægningsfasen at overveje, hvordan udestuen skal ligge i forhold til verdenshjørnerne. Og at udestuen derefter opfylder dine ønsker og forventninger! Jeg har samlet nogle tips ud fra de forskellige verdenshjørner, som kan være gode at huske på!
Vest
Hvis man frit kan vælge, hvilket verdenshjørne udestuen skal vende mod, kan jeg af egen erfaring sige, at jeg er meget glad for, at vores udestue ligger mod vest. Det betyder, at vi kan bruge udestuen fra tidligt forår til sent efterår, selvom den ikke er specielt isoleret. Vi udnytter virkelig solen maksimalt på den måde på de lidt køligere årstider. Det eneste negative er måske de virkelig varme sommerdage, men da sidder vi ude i skyggen og flytter i stedet indenfor hen mod aften, når temperaturen falder.
Fordel: Udnytter solen og varmen maksimalt i dagens løb – hvilket gør, at udestuen hurtigt bliver opvarmet.
Ulempe: Kan blive utrolig varm på varme sommerdage. Sørg for god solbeskyttelse og god ventilation.
Nord:
Her må man tænke sig lidt om med hensyn til, hvornår man vil bruge udestuen. Hvis man vil bruge den fra tidligt forår til sent efterår, kræves der lidt bedre isolering både i gulv, vægge og loft.
Man skal også tænke på, at lysindfaldet bliver meget begrænset, så hvis man vil maksimere det, kan jeg virkelig anbefale at få glastag på udestuen. Så får man virkelig maksimalt lysindfald, og i de timer, hvor solen kigger frem, udnytter man solen og varmen maksimalt.
Fordel: Let at holde en behagelig og jævn temperatur om sommeren.
Ulempe: Mørk beliggenhed, hvilket kan begrænse det naturlige lysindfald. Overvej, om et glastag kan være løsningen!
Aluminiumstomme med glastak på Värmdö 2017
Øst
Med denne skønne østvendte beliggenhed kan du tidligt på foråret nyde morgenmaden i udestuen, men du må måske leve med, at aftenerne bliver lidt koldere i starten og slutningen af året. Fordelen er, at lyset i udestuen bliver langt mere behageligt, end hvis du have haft din udestue placeret mod vest eller syd. Det betyder, at der ikke er så stort behov for solbeskyttelse og skyggegardin.
Et tag af polycarbonat er virkelig velegnet her. De findes i mange forskellige tykkelser, så du kan bestemme, hvor høj grad af isolering du ønsker.
Fordel: Her kan du nyde solopgangen sammen med en god morgenmad tidligt på året, og du har en tilpas temperatur i udestuen på de varme sommeraftener, hvor man slipper for den stegende aftensol.
Ulempe: Måske vil du netop gerne have aftensol? Det savner du måske om foråret og efteråret, men om sommeren vil du sætte pris på, at din udestue ikke er for varm at opholde sig i.
Växthus Scandi svartlackerat 11,7 m2 i Trelleborg
Syd
Med en udestue, der vender mod syd, skal man tænke sig lidt ekstra om, hvad angår valg af materialer. For her bliver der varmt – meget varmt! Her kan et ståltag virkelig komme til sin ret, fordi det giver lidt naturlig skygge. Her kan man sige, at man rent lysmæssigt har “råd” til det.
Her kan man også tænke på, at lyset bliver meget skarpt, så hvis man har et tag af polycarbonat, kan det være klogt at investere i et godt skyggegardin i loftet. Der er mange forskellige typer at vælge imellem, også lamelgardiner, som kan være nødvendige for at beskytte planter og møbler mod den skarpe sol!
Fordel: Maksimalt lysindfald, og udestuen bliver tidligt opvarmet.
Ulempe: Der kan blive rigeligt varmt med den beliggenhed. Vær smart og vælg materialer til tag og solbeskyttelse, som hjælper dig med at kunne bruge udestuen, når du vil.
Jeg håber, du er blevet lidt klogere af mine (mange) ord, men begynd med at spørge dig selv, hvornår du vil bruge udestuen? Det er en fordel, hvis du derefter kan vælge, hvordan udestuen skal vende, så den passer bedst til dit formål. Ellers må man skabe de forudsætninger med valg af isolering til udestuen.
Skriv et svar