
Jeg har faktisk ikke så meget, jeg absolut skal til jul, der er jeg ret flink mod mig selv. Man når kun det, man kan nå. Men noget, jeg ALTID når både en, to og tre gange før jul, er at lave mine egne vaniljekarameller. De er helt vildt lækre og nærmest afhængighedsskabende!
Så hvis du ikke har nået at lave juleslik endnu eller bare får lyst til at teste alle mine superlativer om de lækre karameller, så vil jeg sige: gå straks i gang!
Vaniljekarameller med havsalt
- 1 vaniljestang
- 500 g lys sirup
- 500 g rørsukker (almindeligt sukker kan også bruges)
- 5 dl fløde
- 10 g havsalt
- 100 g normalsaltet smør

Sådan gør du:
- Beklæd den ønskede form med bagepapir, og sørg for, at også kanten er beklædt. Tænk på, at du får cirka 1,5 liter karamel, som skal have en tilpas højde, når du skærer. Et godt tip er at hælde 1,5 liter vand op i formen først for at se, om den er stor nok.
- Skær vaniljestangen op på langs, og skrab frøene ud. Bland vaniljefrøene godt med lidt sukker. Hæld sukkeret i en tykbundet kasserolle.
- Vej resten af ingredienserne af, og tilsæt dem i kasserollen. Varm op under omrøring med en varmebestandig dejskraber eller piskeris, og sørg for at røre i bunden hele tiden, så massen ikke brænder på.
- Varm karamelmassen op til 127 grader.
- Hæld straks massen i formen, og lad den stivne i mindst 5 timer, gerne natten over.
- Drys gerne lidt mere havsalt på toppen, det gør den ekstra lækker!
- Skær karamellen i de ønskede stykker, og pak dem ind i bagepapir. Opbevares ved stuetemperatur.
Opskriften stammer oprindeligt fra My Feldts bog “Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga”.

En helt perfekt gave til en, du vil glæde lidt ekstra her op til jul.
Skriv et svar