Vi er nok mange, der har ferie nu, og som har tid til andet end at få hverdagens puslespil til at gå op. Lige nu er jeg meget glad for at høste, og jeg har nået en hel del, både fra køkkenhaven og drivhuset. Jeg høster krydderurter ad flere omgange hele sommeren igennem. Dild, persille, oregano, rosmarin, basilikum og meget mere høster jeg i massevis. Lad mig give dig lidt inspiration til, hvordan du kan behandle krydderurterne, så de holder hele vinteren.

For der er vist ikke meget, der er skønnere og mere tilfredsstillende end at finde sine hjemmedyrkede krydderurter frem midt om vinteren. De har ligget i en dåse, fint opbevaret, siden jeg tørrede dem.

Tørre krydderurterne i ovnen
Når man tørrer krydderurter, kan man bruge af dem hele året. Jeg tørrer ofte krydderurterne i ovnen. Så fordeler jeg stilkene i et enkelt lag på et stykke bagepapir og sætter pladen i ovnen. Varmen står på maks. 50 oC. Hvornår de er klar, afhænger af, hvor mange krydderurter der er, og hvilken art. Men regn med nogle timer. Se til dem med jævne mellemrum. De er færdige, når de er helt tørre. Det er en god idé at have ovnlågen på klem eller åbne den af og til, så damp og fugt kan slippe ud.
Små buketter
Det er helt klart hurtigst at tørre krydderurterne i ovnen, men nogle gange tørrer jeg dem også ved at hænge små buketter med hovederne nedad. Det ser en del bedre ud! Perfekt, hvis du har et større spisekammer eller lignende. For det bliver bedst, hvis du har et lokale, som er mørkt og har stuetemperatur. Så binder jeg bare små buketter, binder en snor omkring og hænger dem op i stilkene. Tørt og mørkt. Så de her flytter jeg indendørs, så snart jeg er klar.

Krydderurter som rosmarin, oregano, timian, mynte og esdragon er glimrende at tørre. Dild og persille, som jeg også sørger for at udnytte, bliver bedst, når jeg hakker og fryser det. De mister nemlig en hel del farve (og smag!), hvis man tørrer dem. Så gå ud i haven og se, hvilke krydderurter du kan tørre, så du også kan have glæde af dem til vinter!
Skriv et svar