
Alle I, der har en udestue, ved, hvor store temperaturforskelle der kan være i udestuen om efteråret, foråret og vinteren. Det er særligt os, der bor i de lidt sydligere dele af Sverige, der mærker det. På vestkysten, hvor jeg bor, er det ikke usædvanligt, at vi har -10 grader om natten, mens der om dagen er 10 plusgrader og strålende solskin. Ja, I ved, hvordan det er. Selvfølgelig følger temperaturen ikke rigtig med inde i udestuen, og jo dårligere isoleret din udestue er, jo mere påvirket af disse temperaturer bliver den.
Jeg har for eksempel selv en helt uisoleret udestue, som er opført på et bræddegulv. Jeg får kondens og dug på mine partier et par dage om året. Særligt her om vinteren, hvor temperaturen svinger op og ned. Derfor ville jeg i dag give nogle tips om nogle ting, man kan gøre for så vidt muligt at undgå kondens!
Lav gennemtræk!
Ved at placere to ventiler i hver side af udestuen, en højt og en lavt, skaber man automatisk gennemtræk. Det modvirker en hel del kondens. Brug almindelige ventiler, som du finder i byggemarkedet, og tænk på ikke at lave hul i den bærende konstruktion. Hvis du har panelvægge i udestuen, er det nemmest at placere ventilationen igennem dem.

En ventilator giver luft!
Hvis den automatiske gennemtræk ikke er nok, kan man sætte en almindelig ventilator i udestuen. Så cirkulerer den fugtige luft bedre og tørrer nemmere ud. Der findes også specielle vægventilatorer til fx vådrum, som suger al den fugtige luft ud.
Tænk på, at planter også tilfører utrolig meget fugt til luften, og det er sikkert en af grundene til, at jeg får lidt kondens af og til. Men så længe man er bevidst om, hvorfor kondensen dannes, kan man ofte gøre noget ved det.
Desuden er det tit sådan, at jo bedre isoleret udestuen er, desto mindre problemer har man normalt med kondens. Vejret og forudsætningerne skifter hele tiden, hele året, så sørg for at passe på din udestue, også om efteråret og vinteren, når du måske ikke er lige så meget derude!

Skriv et svar